Hoe Newbase de ondernemer kan helpen in deze tijden

ondernemers, coronacrisis, tips

Vanaf begin dit jaar hoorden we al nieuws over de uitbraak van het coronavirus en kort daarna merkten we het ook in de handel. Bijvoorbeeld producten die uit China werden geïmporteerd waren niet meer voorradig. Even later kwam het virus naar Europa en nu, meer dan drie maanden verder, is er ook in Nederland veel veranderd. Naast het dagelijkse leven horen wij ook dat in veel organisaties flinke aanpassingen worden gemaakt. De cashflow valt niet te voorspellen, mensen dienen zoveel mogelijk thuis te werken en nog niemand weet wanneer het einde van de crisis in zicht is. 

Ook Newbase kan niet in een glazen bol kijken en de toekomst voorspellen. 
Toch zijn er dingen die je kunt doen in deze periode en onze ERP software kan je daarbij helpen.

1. Voorraadbeheer – Bekijk je voorraad met een kritisch oog. Welke producten verkoop je vaak en welke minder? Houd in deze tijd minder voorraad aan. Vraag aan je leveranciers hoe snel zij kunnen leveren wanneer je een bestelling doet. In deze tijden snappen je klanten heus wel dat ze iets langer dan normaal moeten wachten voordat je kunt leveren.

2. Korting op factuur – Zijn de vaste klanten waarvan je afhankelijk bent voornamelijk grote organisaties? Dan kun je ze korting aanbieden als ze hun facturen snel betalen. Wanneer je hier afspraken met je klanten over kunt maken, ontvang je wellicht niet het volledige bedrag maar ben je wel zeker van je betaling.

3. Aanbetaling – Een alternatief voor periodieke facturering is het vragen van een aanbetaling. Voordat je aan de werkzaamheden begint vraag je de opdrachtgever een gedeelte van het bedrag te betalen. Dit geeft je enige financiële ruimte om de werkzaamheden voort te zetten. Het resterende bedrag wordt als de opdracht is afgerond betaald.

4. Periodieke facturering – Werk je met projecten en factuur je normaal pas bij de oplevering? Nu kan het lonen om te kijken of je opdrachtgever maandelijkse of periodieke facturering wil overwegen. Zo hoef je minder lang op je geld te wachten en heb je maandelijks vaste inkomsten.

5. Debiteurenbeheer – Wellicht heb je nu ook facturen uitstaan. Wacht niet met nabellen tot ze vervallen zijn. Als er een probleem is wil je daar niet pas achter komen als de betaling uitblijft. Bel vóór de vervaldatum je debiteuren om te controleren of de factuur is aangekomen en of deze correct is. Zo kun je alle bezwaren die tijdige betaling in de weg staan wegnemen.

6. Voorfacturering – Heb je niet de financiële ruimte om te wachten tot je facturen worden betaald dan kun je voorfinanciering overwegen. Naast dat je je factuur aan de debiteur stuurt, stuur je hem ook aan de factoringmaatschappij. Deze betaalt, in ruil voor een vergoeding, direct je factuur zodat jij niet op je geld hoeft te wachten.

7. Overzicht geldstromen – Niemand kan inschatten hoe lang deze crisis zal duren en welke impact deze zal hebben. Maak een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven voor dit jaar. Door het maken van een dergelijk overzicht worden obstakels helder, kun je vooruitkijken en plannen maken.